Semineuri cu foc deschis

Monday 27 February 2017

Semineurile cu foc deschis sunt cele mai simple instalatii pentru incalzit si gatit pe care oamenii le-au imaginat. Sunt consemnate in Roma antica, unde si le permiteau clasele privilegiate. Acum, la peste doua milenii, putem spune ca principiile tehnice de functionare au ramas aceleasi. Fireste, mijloacele tehnice de care dispunem astazi ne permit rezultate spectaculoase. Putem sa consemnam la sfarsitul acestui drum sinuos, spectaculosul HP800 care are performante demne de luat in seama cum ar fi:

  • Reglarea intensitatii focului de la maxim pana la stingerea lui in timp foarte scurt doar prin actionarea unor parghii.
  • Arderea completa a lemnului prin procesul de gazeificare, aducand asadar un aport superior de caldura cu o cantitate redusa de lemne.
  • Priza de aer din exterior, neinfluentand presiunea atmosferica din camera si permitand instalarea semineului in spatii cu un volum mic de aer.

Totusi sunt multi oameni care prefera semineurile cu foc deschis in care te poti relaxa in fata focului fara nici o opreliste, beneficiind din plin de caldura si lumina focului. Ne spunea un client ca nu exista placere mai mare decat sa vina acasa si sa puna un lemn in focul semineului si sa aranjeze lemnele cu vatraiul.

Pentru un semineu cu foc deschis primul lucru de care trebuie sa tinem cont este cosul de fum. In acest sens avem in vedere doua situatii:

Cosul de fum deja construit. In acest caz este necesara o intalnire la fata locului pentru a arunca un ochi si a sta la un pahar de vorba. Putem asadar sa stabilim ce merge si ce nu merge. Se gaseste intodeauna o solutie.

Cosul care trebuie construit. In acest caz este foarte important sa faceti un cos de fum trainic, sigur si corespunzator semineului pe care vi-l doriti. Diametrul si inaltimea unui cos de fum se stabileste pentru fiecare semineu in parte. In functe de pozitia pe care o va ocupa fata de peretele pe care va fi instalat semineul sunt trei situatii:

In prima situatie trebuie prevazuta si construita o nisa in perete. Cosul de fum va fi amplasat fie lateral fie pe planseul nisei. Noi suntem distribuitori de cosuri de fum Schiedel si EFFE. Va putem livra si monta un astfel de cos de fum.

In cea de a doua situatie fie se lasa o nisa in perete fie se construieste o incinta paralelipipedica din rigips ignifug cu vata minerala ori din silicat de calciu.

Focarul acestui tip de semineu il construim din caramida de samota, zidita cu adezivi speciali rezistenti la temperaturi ridicate. Ca amplasament e de preferat un perete exterior deoarece necesita o priza de aer proaspat, necesar pentru ardere cat si pentru a nu influenta negativ presiunea aerului din casa.

Aportul de caldura este mai mic decat la un semineu cu focar din fonta, dar totusi cantitatea de caldura este de apreciat. Semineul cu foc deschis are nevoie de spatiu generos: living, club, salon de degustare a vinului etc.

Pentru finisaj poate fi orice: piatra de rau, marmura, granit, piatra scapitata (sparta) etc. Marmura si piatra din calcar, pot fi cioplite in forme geometrice sau sculptate.

Din punctul nostru de vedere noi vi-l putem construi asa cum va doriti. Va invitam sa profitati de experienta noastra de peste 20 de ani!

SUS